Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Από τα Μαθηματικά στη Data ScienceΜε την ευκαιρία της δημιουργίας υλικού για την πλατφόρμα e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών (προγράμματα «Data Analytics με την χρήση  R και KNIME»  και «Γλώσσα R: Στατιστική και Προχωρημένες Τεχνικές») σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα σχετικά με την προσωπική μου διαδρομή από τα Μαθηματικά στη Data Science.
Από μαθητής είχα αυτό που λέμε κλίση στα μαθήματα των θετικών επιστημών. Έτσι τελειώνοντας το Λύκειο είχα αποφασίσει να σπουδάσω Μαθηματικά. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι τα μαθηματικά που διδάσκεται κάποιος σε ακαδημαϊκό επίπεδο διαφέρουν αρκετά από αυτό της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαφορά αυτή για άλλους είναι ευχάριστη ενώ για άλλους είναι δυσάρεστη.
Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Έτσι μετά από μια δεκαετία, και κάτι, σπουδών απόκτησα το διδακτορικό μου με ειδίκευση στα Θεωρητικά Μαθηματικά. Μετά, άρχισα μια περιοδεία κατά την οποία δίδαξα Μαθηματικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, για να βγάλω τα προς το ζην, εργαζόμουν και ως καθηγητής ιδιαίτερων μαθημάτων. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την οικονομική κρίση της χώρας. Έτσι, τα οικονομικά μου δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Και οι εργασιακές προοπτικές δεν έδειχναν θετικές.
Από ένα περίεργο καπρίτσιο της τύχης εκείνη την περίοδο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κάποιοι μαθηματικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν κάποια θεωρητικά εργαλεία των Μαθηματικών για την Ανάλυση Δεδομένων. Μαθηματικές θεωρίες που είχαν (κάποια) σχέση με το διδακτορικό μου. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτές  οι τεχνικές δεν έχουν μεγάλη πέραση στην κοινότητα των Data Scientists αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.  Εκείνη την εποχή όμως, μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Έτσι άρχισα να διαβάζω περισσότερα γύρω από το θέμα. Σταδιακά, αυτό το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε άλλες τεχνικές και θέματα αυτού που σήμερα αποκαλούμε  data science.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το αντικείμενο. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι, στη δική μου περίπτωση, δεν ήταν εύκολο. Για κάποιους άλλους μαθηματικούς ήταν πιο εύκολο. Aν θέλετε να διαβάσετε μια άλλη περίπτωση υπάρχει το άρθρο «A Different Path (From Mathematics to Startups)» στο τεύχος Δεκεμβρίου 2011 vol. 58, num.11 του περιοδικού Notices of AMS. Είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις που έμαθα και που συνέβαλε στην απόφασή μου να ακολουθήσω μια καριέρα ως data scientist.
Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι για μια μεγάλη εταιρεία. Μια από τις πρώτες εκπλήξεις όταν ξεκίνησα ήταν το πόσοι άλλοι μαθηματικοί είναι συνάδελφοι μου. Ακόμη και τώρα όταν προσλαμβάνεται κάποιος καινούργιος εργαζόμενος συχνά ακούω τη φράση είμαι απόφοιτος του τάδε τμήματος μαθηματικών. Θα πρότεινα σε όλους τους νυν αλλά και μελλοντικούς μαθηματικούς να έχουν στα υπ’ όψιν τους ότι μπορούν να ακολουθήσουν μια καριέρα ως  data  scientists.
Από πλευράς μου θα προσπαθήσω να ανεβάσω χρήσιμο υλικό στο  blogs «Το ιστολογιο ενος μαθηματικου» (γιατί παραμένω μαθηματικός βεβαίως) και πιο τεχνικές λεπτομέριες στο «data-analysis-science.blogspot.gr». Θα χαρώ να έχω νέα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου