Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα για τις εφαρμογές των ΜαθηματικώνΔε ξέρω τι εικόνα έχετε εσείς για τις σύγχρονες συσκευές υπερήχων αλλά εγώ έμεινα άφωνος από την απεικονιστική τους ικανότητα. Γνώριζα ότι πλέον είναι ικανοί να παράγουν εικόνες όπου απεικονίζεται ανάγλυφα το έμβρυο. Πρόσφατα όμως διαπίστωσα έκπληκτος ότι π.χ. μπορούν να διακρίνουν τη ροή του αίματος μέσα στο έμβρυο!

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Μα γιατί είναι μια από τις περιπτώσεις που φαίνεται πόσο σημαντικά είναι τα μαθηματικά! Η βελτίωση αυτών των συσκευών στηρίζεται εν πολλοίς στη βελτίωση των μαθηματικών μας γνώσεων. Αποτελεί δε μια από τις περιπτώσεις όπου τα μαθηματικά στην κυριολεξία σώζουν ζωές. (Να αναφέρω εδώ ότι ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες αυτού του πεδίου είναι ο έλληνας Αθ. Φωκάς)

Πιστεύω ότι, ειδικά, στη δύσκολή περίοδο όπου ζούμε θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να αναδείξουμε και άλλες περιπτώσεις όπου η εφαρμογή των μαθηματικών βελτιώνει τη ζωή μας. Προσωπικά πιστεύω ότι η πολυπόθητη έξοδος από την κρίση θα έρθει κυρίως μέσα από την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη που για να επιτευχθεί θα πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μου, ως έναν από τους βασικούς της πυλώνες τα μαθηματικά. Επίσης έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα αρκετών μαθητών, αλλά και άλλων μελών της κοινωνίας μας ‘’σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά τα μαθηματικά;’’. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη χρησιμότητα της επιστήμης μας σε μια εποχή που ακούγονται διάφορες φωνές αμφισβήτησής της.

Στα πλαίσια αυτά θα ενδιαφερόμουν να μάθω και να προβάλω οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση πιο πολύ δε αν αυτή γίνεται στην Ελλάδα. Μπορείτε να αφήσετε μήνυμα στη σχετική φόρμα επικοινωνίας στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω την ομάδα του Eureka Module για όμορφο banner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου