Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ένας μαθηματικός γράφει ένα blog


Αυτός θα μπορούσε να είναι, εναλλακτικά, ο τίτλος αυτού του ιστολόγιου. Θα ήταν επηρεασμένος από το βιβλίο του John Allen Paulos με τον τίτλο "A mathematician reads the newspaper". Σε αυτό ο -ελληνικής καταγωγής- μαθηματικός εξετάζει από μαθηματικής πλευράς διάφορες ειδήσεις των εφημερίδων. Βλέπετε είναι και προσωπική μου άποψη ότι τα μαθηματικά είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλλει.
   Προτού τρομάξετε να σας πω ότι αυτό δεν είναι ένα blog αποκλειστικά για μαθηματικούς. Έχει λεχθεί ότι για κάθε εξίσωση που υπάρχει σε ένα κείμενο χάνονται οι μισοί από τους πιθανούς αναγνώστες (προειδοποίηση που είχε δοθεί στον Stephen Hawkings, βλ. τον πρόλογο του βιβλίου του "Α Brief History of time" εκδ. 1988 http://en.wikiquote.org/wiki/Stephen_Hawking). Δε θα ήθελα να εξαφανίσω τους αναγνώστες μου! Αν τύχει και εμφανιστεί μια εξίσωση την οποία επιπλέον δεν καταλαβαίνετε, τότε ακολουθήστε την απλή συμβουλή: "αγνοήστε τη και προχωρήστε παραπέρα"!
    Στόχος μου είναι να γράψω για κάποια πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά. Τη σκοπιά ενός ανθρώπου που έχει θητεύσει μέσω των μαθηματικών σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Αυτό δε σημαίνει ότι η άποψη μου είναι η μόνη σωστή ή ακόμα και η μοναδική. Είσαστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε τα σχόλια σας, θετικά ή αρνητικά αλλά πάντα κόσμια. Σε τελική ανάλυση στόχος μου είναι η επικοινωνία και η επαφή με διαφορετικές απόψεις.
Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου